Spara pengar för bättre framtidsutsikter

spara pengarDet skall börjas i tid, brukar man säga. Denna gamla sanning kan tillämpas på det mest här i livet, men särskilt passande tycker jag detta ordspråk är när man talar om sparande. För att spara pengar är inget man gör över en natt. Det tar tid att bygga kapital.

Om du funderar på att börja spara, vilket jag tycker du borde göra, så är det viktigt att känna till vilka alternativ det finns att välja mellan. För långsiktigt sparande är detta än viktigare. Det finns huvudsakligen fem olika sparformer att välja mellan, vilka alla har styrkor och svagheter.

Bankens sparkonto

Det traditionella sparkontot finns visserligen kvar i teorin, men i praktiken existerar inte något vanligt sparkonto värt namnet. Inlåningsräntan som banker erbjuder sina kunder är skrattretande låg. De vassaste alternativen ger en ränta på omkring 2% vilket om man ser till inflationsutvecklingen knappt ger någon avkastning alls. Att du sedan måste skatta på hela vinsten gör inte saken bättre.

Högräntekonto

Högräntekonton är förmodligen den mest omtalade sparformen just nu. I tider av ekonomisk osäkerhet och då börsutvecklingen är svårtolkad, har högräntekonto seglat upp som en utmanare till aktie- och fondsparande. Ett högräntekonto kan ge så mycket som 10% inlåningsränta om man kan tänka sig att spara utan insättningsgaranti annars går det att få 3-5% sparränta.

En klar fördel med dessa sparkonton är att de inte påverkas av spekulation och ekonomisk instabilitet. Samtidig ger de en betydligt bättre ränta än den gamla tidens sparkonto. En nackdel är att du måste binda upp dina pengar i sparandet ett antal år. Under denna tid har du mycket begränsad tillgång till ditt sparkapital.

Aktier

Den sparform som ger absolut bäst avkastning är aktier. Det finns inte något annat alternativ som ens kommer i närheten av den avkastning som aktier kan inbringa. Samtidigt är riskerna stora. Vem som helst kan köpa aktier men det är långt ifrån alla som lyckas få sin förmögenhet att växa. Börsens nyckfullhet kräver mycket kunskap och kanske även en del tur för att tolkas rätt.

Fördelen med aktier som sparform är den enorma avkastningspotentialen. Nackdelen är risken.

Aktiehaj

Fonder

För den som är villig att riskera lite men som inte är beredd att satsa full ut på en eller ett fåtal företag, är fonder ett trevligt alternativ. Fondsparande kan ge mycket god avkastning samtidigt som riskerna sprids ut över ett stort antal bolag. Dessutom slipper du själv hålla dig uppdaterad om aktiemarknaden utan kan med gott samvete överlåta detta åt en fondförvaltare.

Privat pensionssparande

Den sparform som flest använder sig av är någon form av pensionssparande. I det flesta fall innebär det att du låter en privataktör investera dina pengar i fonder. Dessa pengar kommer över åren förhoppningsvis växa till sig rejält. Nackdelen med pensionssparande är att det är omständligt att få tillgång till dina pengar om du väljer att avsluta ditt sparande en annan risk är att fonderna faller i värde istället för ökar. Fördelen med sparandet är att du inte lika lätt spenderar pengarna som om de satt på ett vanligt sparkonto.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *