Bli rika tillsammans

Ekonomibloggen om lån, pengar och sparande

Flytta till Sverige

Den svenska befolkningen har ökat kraftigt de senaste åren. Det är människor från alla delar av världen som väljer att flytta hit. Det finns i huvudsak två kategorier människor som väljer att bosätta sig i Sverige. Dels är det personer som invandrar pga. asylskäl och dels är det personer som migrerar för studier eller arbete.

Den senare kategorin består mesta dels av kvalificerade personer med specialkompetens. Många arbetar inom tjänstesektorn med IT, konsultverksamhet eller chefskap. En annan stor sektor är ingenjörer inom medicin och högteknologisk tillverkningsindustri. Även många nordbor flyttar till Sverige för jobb eller för att man träffat kärleken. Inte minst har det kommit att bli vanligt att människor från Norge väljer att emigrera till Sverige.

Om du planerar att flytta till till Sverige finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på.

  1. Du måste registrera din bil/skaffa försäkring för att få framföra utlandsregistrerade bilar i mer än 1 vecka.
  2. Du behöver skaffa ett personnummer för att kunna ta del av svensk välfärd.
  3. Bankkonto kan öppnas trots att du inte är svensk medborgare.
  4. Att få lån är svårt för den som inte är medborgare. På www.lånepenger.se finns information för dig som kommer från Norge.
  5. Om du är medlem i a-kassan i ett annat EU-land måste du se till att byta till en svensk a-kassa utan att ett avbrott uppstår, annars riskerar din intjänade arbetstid att gå förlorad.
  6. Det kan vara svårt att hitta ett boende i Sverige. Ställ dig därför i bostadskön omedelbart om du söker hyreslägenhet.
  7. Genom SFI – svenska språkutbildning kan du lära dig det nya språket.
  8. Många svenskar är aktiva inom föreningslivet, det finns mängder av föreningar för alla tänkbara intressen.
  9. En stor del av befolkningen är med i en fack- eller yrkesförening. Där kan du få hjälp om det uppstår problem på din arbetsplats.
  10. Det kostar inte något att studera vidare i Sverige. Högskolan är fri för alla och möjlighet kan finnas att få studiebidrag/CSN-lån.

Övriga viktiga resurser:

Arbetsförmedlingen – www.arbetsformedlingen.se
Försäkringskassan – www.forsakringskassan.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Blir rika tillsammans © 2013 Frontier Theme