Släng inte julmaten i onödan

Julen är den tid på året som svenska hushåll laddar upp med absolut mest mat. Visst är det trevligt med dignande julbord, men tyvärr hamnar väldigt mycket av maten i soporna. Varje år slänger varje svensk i genomsnitt 50-60 kg ätbar mat fullständigt i onödan. Just i juletid är det mycket mat som kastas som inte är dålig på något vis.

En anledning till att man kastar rester är pga. platsbrist. Men en fullproppad kyl hindrar inte att man placerar mat på balkongen eller hänger ut en påse med matvaror utanför fönstret. I år har vi ännu så länge haft en mild vinter som gör hela utemiljön till ett kylskåp. Läs gärna denna skrift om du tycker det är svårt att veta hur man bäst bevarar maten.

Om du börjar känna dig mätt på julbord kan du med fördel använda skinkan, prinskorven eller äggen till att göra andra trevliga anrättningar. Skinkan kan användas till att göra en god paj, prinskorven kan blandas ihop till en god pasta-anrättning och äggen kan fungerar som proteinkälla i grönsalladen.

Genom att ta vara på julens mat sparar du även pengar som kommer väl till pass, när mellandagsrean drar igång på allvar eller när nyårsplanerna skall realiseras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *