Så klarar du din ekonomi i höst

pengar slut

Efter en härlig sommar med mycket sol och för min del även mycket bad, har de flesta av oss nu återvänt till våra vardagssysslor. För min del har det bekymmersfria sommarfirandet lämnat ett svart hål i min privata ekonomi. Resan till Samos slukade mer pengar än kalkylerat samtidigt som jag drabbades av vissa oförutsedda utgifter på hemmaplan. För att styra skutan rätt har jag nu bestämt mig för att styra upp min ekonomi och skaffa mig full kontroll över den. Det är detta och lite till som den här artikeln kommer att handla om.

Att ta kontroll över sin ekonomi

Att skaffa sig full koll på sin ekonomi är lättare sagt än gjort. Om man inte är van vid att göra balansräkningar som innefattar såväl inkomster som utgifter, kommer det sannolikt ta ett tag innan det känns naturlig att hålla koll på ekonomin. Det gäller därför att försöka göra detta till en naturlig del av vardagen. En bra metod för detta är att föra bok. Se till att anteckna samtliga intäkter så som lön, ränta, aktieutdelningar, försäljningar etc. på ena sidan och alla utgifter så som hyra, mat, nöje, kläder etc. på andra sidan. Summera varje post och räkna sedan ihop dina kostnader och inkomster vecko- eller månadsvis.

Genom att föra bok på detta vis kommer du kunna identifiera vilka dina svarta hål är och först då har du möjlighet att göra en insats. I mitt fall har jag redan efter två veckors bokförande kunnat konstatera att väldigt mycket pengar går till bilen och till att äta mat på uteserveringar. Nu har jag bestämt mig för att köpa en cykel och börja ta med mig matlådor till jobbet. En bra början tror jag och definitivt något som kommer hjälpa min ekonomi i höst och vidare framöver.

För du bok över dina inkomster och utgifter?

Hur ser din plan ut för att klara dig genom höst och vinter?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *